Home » Știință » Ce să faci şi ce să nu faci ca să trăieşti mult

Ce să faci şi ce să nu faci ca să trăieşti mult

Publicat: 22.01.2014
În noianul de ştiri contradictorii cu care suntem zilnic bombardaţi şi care ne înştiinţează, alternativ, că e bine să bem cafea şi că e dăunător să o bem, că e periculos să consumăm vin şi că vinul ne face bine, nu e de mirare că ne simţim tot mai zăpăciţi şi că simţim deseori nevoia unui îndrumător simplu, scurt, la obiect, care să sintetizeze înţelepciunea medicală a ultimilor ani şi să ne-o ofere într-o formă accesibilă (dacă se poate şi agreabilă, cu atât mai bine). Ei bine, se poate: o carte recent apărută, scrisă de un medic competent şi experimentat, adună roadele cercetărilor ştiinţifice şi ale experienţei autorului în 65 de sfaturi – unele surprinzătoare – privind modul în care putem trăi mult şi sănătos.

Dr. David Agus este o personalitate a lumii medicale americane, dar şi o figură populară în rândul publicului larg. Profesor de medicină şi inginerie în cadrul a două instituţii reputate –  Keck School of Medicine şi Viterbi School of Engineering – Agus este cunoscut pentru studiile sale în domeniul terapiei cancerului, dar şi pentru apariţiile sale în mass media, precum şi ca autor al unor cărţi.

Cea mai recentă carte a sa, proaspăt apărută în această lună, este intitulată, inspirat, A Short Guide to a Long Life – adică exact ceea ce-şi dorea lumea: o călăuză scurtă, accesibilă, pe drumul spre sănătate şi longevitate.

Listele sale de lucruri pe care e bine să le facem şi cele de lucruri pe care e mai bine să nu le facem, dacă vrem să trăim mult şi bine, conţin în total 65 de sfaturi pertinente, unele „clasice”, validate de experienţa colectivă a comunităţilor umane de-a lungul secolelor, altele neaşteptate, contrazicând concepţii foarte răspândite şi  obiceiuri la modă. 

Urmând tendinţa de a sintetiza şi stilul concis care reprezintă atuurile cărţii, iată în continuare un şir de exemple de recomandări cuprinse în carte, unele tradiţionale, altele surprinzătoare, dar toate meritând să reflectăm asupra lor.

 

Surprinzător: feriţi-vă de moda dietei cu sucuri

Când punem fructe sau legume în blender, care le fragmentează în particule foarte mărunte, ce intră în contact cu aerul pe o mare suprafaţă, aceste alimente se oxidează şi se degradează aproape instantaneu, explică dr. Agus. E mult mai bine să mâncăm fructe şui legume ca atare decât sub formă de suc.

De altfel, un studiu recent a evidenţiat deosebirea dintre fructe şi sucul de fructe (fie el şi proaspăt preparat) în ceea ce priveşte consecinţele pentru sănătate.

 

Clasic: beţi puţin vin la cină 

Puţin, da? Câte un pahar de vin, seara, de câteva ori pe săptămână, face bine sănătăţii, este de părere dr. Agus, raliindu-se multor altor specialişti care consideră că un consum moderat de vin este benefic pentru organism. Moderaţia este elementul-cheie.

 

Surprinzător: dezbrăcaţi-vă 

Nu ştiu la ce se gândeşte fiecare citind acest sfat, dar dr. Agus se referă la obiceiul, bun pentru sănătate, al examinării periodice a propriului corp. Prin urmare, ne sfătuieşte să ne dezbrăcăm în pielea goală şi să ne privim cu atenţie într-o oglindă mare, pentru a  depista eventuale schimbări care pot anunţa o problemă de sănătate. Modificări la nivelul pielii – pete, erupţii, leziuni – pot fi semne ale unor probleme ce trebuie investigate şi tratate; modificarea de aspect a unei aluniţe, de exemplu, poate semnala apariţia cancerului de piele şi e important ca tratamentul lui să fie întreprins cât mai devreme. Medicul recomandă să fim atenţi şi la aspectul părului, al unghiilor, să ne examinăm periodic interiorul cavităţii bucale, tot pentru a observa eventuale semne al unor afecţiuni care, „luate din pripă”, pot fi tratate cu succes. 

 

Clasic: nu trăiţi singuri 

Cei care au un partener de viaţă cu care se înţeleg bine trăiesc mai mult şi au o sănătate mai bună. Existenţa unui partener de viaţă ne încurajează să fim mai grijulii cu igiena şi sănătatea; tot partenerul, care ne cunoaşte bine, poate observa, în înfăţişarea sau comportamentul nostru, schimbări aparent mărunte, dar care pot semnala o problemă de sănătate, iar sprijinul său afectuos atenuează stresul care, după cum ştim, este o cauză majoră a apariţiei multor boli. 

 

Surprinzător: nu vă apucaţi de cure de detoxificare

Deşi moda acestor cure, alimentată de campanii agresive de reclamă, este în plină înflorire, dr. Agus o consideră un nonsens. Dacă duci o viaţă sănătoasă, n-ai nevoie de niciun fel de cură de detoxificare.

 

Clasic: nu săriţi peste micul dejun

După cele câteva ore fără hrană, din timpul nopţii, organismul are nevoie de un imbold metabolic pentru a începe ziua cu bine. Alimentând corpul cu combustibil de dimineaţă, ne sporim productivitatea pentru întreaga zi. În schimb, dacă trece prea mult timp între ora trezirii şi cea la care mâncăm, corpul începe să secrete hormoni de stres (precum cortizolul), care influenţează negativ starea generală şi metabolismul, printre altele stimulând depunerea de grăsime. Persoanele care iau zilnic micul dejun sunt, în general, mai sănătoase, iar a sări peste această primă masă a zilei, din lipsă de timp sau în ideea de a slăbi, este unul dintre cele mai nocive obiceiuri

 

Surprinzător: renunţaţi la încălţări incomode, ca să trăiţi mai mult

În special pantofii cu tocuri înalte purtaţi de femei (dar, în general, orice încălţăminte inconfortabilă), din cauza căreia  vă dor picioarele, este dăunătoare. Ceea ce provoacă durerea, explică dr. Agus, este inflamaţia, iar inflamaţia este un proces care, pe lângă faptul că vă provoacă necazuri cu încheieturile, poate favoriza în timp, apariţia cancerului, a bolilor de inimă şi a declinului cerebral. Aşadar, oricât de surprinzător ar părea, purtarea unor pantofi confortabili măreşte şansele de a trăi mai mult.

 

Clasic: staţi drept

Cei care au o ţinută dreaptă par mai zvelţi, mai tineri şi mai încrezători, dar nu e vorba numai de atât. O postură bună este asociată şi cu o sănătate mai bună şi o viaţă mai lungă. În schimb, persoanele care stau şi merg cocârjate pot avea, de-a lungul vremii, tot felul de probleme de sănătate: dureri de spate, dureri ale gâtului, artrită, probleme ale articulaţiei temporo-mandibulare, dureri musculare, indigestie, constipaţie, ateroscleroză, probleme pulmonare şi, în general, o stare fizică mai proastă. Studiile au arătat că persoanele care suferă de hipercifoză (au coloana vertebrală curbată în dreptul umerilor) prezintă un risc de deces semnificativ mai mare decât persoanele cu o coloană dreaptă. Pentru a avea o postură bună, o ţinută dreaptă şi degajată în acelaşi timp, este esenţial să vă antrenaţi muşchii trunchiului – muşchii abdomenului şi ai spatelui, adică. 

 

Surprinzător: daţi-le-ncolo de vitamine!

Cu excepţia cazului în care trebuie să trataţi o carenţă  specifică ori a perioadelor de sarcină sau alăptare, nu vă bateţi capul cu suplimente de vitamine şi minerale. Adesea, ele nu înseamnă decât bani aruncaţi, iar în unele cazuri, pot face mai mult rău decât bine.

 

Clasic: zâmbiţi şi gândiţi pozitiv

Când sunt bucuroşi şi senini, ne vine să zâmbim, dar- miracol! – legătura funcţionează şi în sens invers: zâmbetul ne înseninează. Zâmbetul şi râsul stimulează în corp secreţia de serotonină şi de endorfine, substanţe implicate în atenuarea durerii şi apariţia unei stări de bine. Atât de mare este puterea acestui mecanism, încât pe baza lui s-a dezvoltat un întreg curent terapeutic – terapia prin râs, una dintre cele mai plăcute metode de tratament din câte există.

 

Surprinzător: ţineţi-vă fişa medicală la zi şi la îndemâna celor care ar putea avea nevoie de ea

E o recomandare care ar putea fi de folos multora şi se pare că prea puţini ţin seama de ea, de vreme ce dr. Agus insistă asupra ei. 

O posibilitate ar fi să stocaţi informaţiile medicale online, încredinţând parola unei persoane de încredere – partener de viaţă, rudă ori prieten. 

Alternativ, puteţi face copii digitale (scanate) ale documentelor medicale, purtându-le asupra voastră, stocate într-un dispozitiv USB. 

Important este ca, în caz de urgenţă (un accident, de pildă), medicii să poată avea acces la aceste informaţii, pentru a şti ce au de făcut, evitându-se astfel situaţii potenţial fatale, cum ar fi administrarea de penicilină unei persoane care e alergică la acest antibiotic.

 

Alte sfaturi din „îndrumarul scurt pentru o viaţă lungă” al dr. Agus? Consumaţi cafeină cu moderaţie. Dormiţi suficient şi aveţi grijă de calitatea somnului. Evitaţi să staţi jos multă vreme. Duceţi o viaţă ordonată, cu un orar pe cât posibil regulat, iar pentru a vă ajuta în acest sens, luaţi-vă un câine: veţi face mai multă mişcare, iar necesitatea de a-l hrăni şi plimba la ore regulate vă va ajuta să vă organizaţi propria viaţă, totul spre binele sănătăţii.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Cele mai vechi dovezi ale creștinismului la nord de Alpi
Cele mai vechi dovezi ale creștinismului la nord de Alpi
Verile din Siberia arctică au fost cu până la 10°C mai calde decât astăzi în timpul ultimei interglaciațiuni
Verile din Siberia arctică au fost cu până la 10°C mai calde decât astăzi în timpul ultimei interglaciațiuni
Solzii de crocodil sunt surprinzător de puternici, arată un studiu
Solzii de crocodil sunt surprinzător de puternici, arată un studiu
Singura relatare „de la fața locului” dezvăluia data exactă în care orașul Pompeii a fost distrus
Singura relatare „de la fața locului” dezvăluia data exactă în care orașul Pompeii a fost distrus
Gladys May Aylward, misionara britanică din China. A salvat 100 de orfani în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial
Gladys May Aylward, misionara britanică din China. A salvat 100 de orfani în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial
Khalifa bin Zayed Al-Nahyan, al doilea președinte al Emiratelor Arabe Unite și conducătorul orașului Abu Dhabi
Khalifa bin Zayed Al-Nahyan, al doilea președinte al Emiratelor Arabe Unite și conducătorul orașului Abu Dhabi
De Crăciun au loc mai multe atacuri de cord decât în oricare altă zi din an
De Crăciun au loc mai multe atacuri de cord decât în oricare altă zi din an
De ce uneori zăpada pare albastră?
De ce uneori zăpada pare albastră?
Arheologii chinezi au dezgropat o armură excepțională din 6.000 de solzi. Cui a aparținut?
Arheologii chinezi au dezgropat o armură excepțională din 6.000 de solzi. Cui a aparținut?
O gaură neagră masivă din Universul timpuriu, surprinsă în timp ce trage „un pui de somn”
O gaură neagră masivă din Universul timpuriu, surprinsă în timp ce trage „un pui de somn”
Hackerii nord-coreeni, responsabili pentru 61% dintre furturile de criptomonede din 2024
Hackerii nord-coreeni, responsabili pentru 61% dintre furturile de criptomonede din 2024
O tonă de petarde, găsită de polițiști în locuința unui bucureștean
O tonă de petarde, găsită de polițiști în locuința unui bucureștean
ChatGPT, disponibil și pe WhatsApp. Ce trebuie să știe utilizatorii?
ChatGPT, disponibil și pe WhatsApp. Ce trebuie să știe utilizatorii?
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
SpaceX va lansa pentru a șaptea oară racheta Starship
SpaceX va lansa pentru a șaptea oară racheta Starship
Ucrainenii nu au „puterea” de a recupera zonele ocupate de Rusia, a recunoscut Zelenski
Ucrainenii nu au „puterea” de a recupera zonele ocupate de Rusia, a recunoscut Zelenski
Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte
Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte
Câți dintre români au de gând să viziteze un târg de Crăciun din țară?
Câți dintre români au de gând să viziteze un târg de Crăciun din țară?